Skutečná cena špaldové mouky se nedá měřit penězi


Zatočte s bílými jedy

V devadesátých letech, krátce po sametové revoluci, se na naše území začalo postupně dostávat větší množství informací ohledně alternativního životního stylu a zdravé výživy. Řada lidí se změně stravování dokázala věnovat, ovšem jen málokdo očekával, jak velký vliv na společnost budou mít velké obchodní řetězce – super a hypermarkety. V nich totiž seženete cokoli, jak zdravější potraviny, tak i ty naprosto nevhodné. Tím jsme byli vtaženi do komerčního kolotoče, bylo snadné kdekoho nalákat na pochutiny, zatímco pravé výživové hodnoty zdravých potravin byly odsouvány do ústraní.

pšenice špalda

Tak se i stalo, že se u nás stále ještě rozmáhají tzv. bílé jedy. Možná jste tento termín již zaslechli, ano jde o bílý rafinovaný cukr a bílou mouku. Obě suroviny jsou téměř zbaveny minerálů a vitamínů a pravidelnou konzumací nás o ně ještě naopak okrádají. Ono je snadné sáhnout v regálu obchodu po rohlíku a housce, ovšem důsledky takového chování již obchodní řetězce neřeší – ty působí problémy jen nám samotným.

Zatočme tedy s těmito jedy a nahraďme je ve svém vlastním zájmu zdravější alternativou – třeba melasou či hnědým (třtinovým) cukrem a žitnou nebo pšeničnou špaldovou moukou.

Proč zrovna špalda

Pšenice se stala výhodnou plodinou pro šlechtění odrůd a v minulém století zcela vytlačila původní špaldu, která byla výživnější, ale neposkytovala takové výnosy v zemědělské velkovýrobě. Zkrátka byl upřednostněn zisk před zdravím a tento obchod nám přinesl již mnoho utrpení včetně rakoviny trávicího traktu, a tím pádem i řadu zbytečných předčasných úmrtí.

pšeničné zrno

Naštěstí se špaldová mouka vrací na trh, je semletá z celého zrna (není to bílá mouka), obsahuje jak endosperm (jádro), tak i klíček, a dostatek vlákniny. Vše je v zrnu v ideálním poměru, aby bylo dobře využitelné, stravitelné, a také aby díky vláknině docházelo k pravidelnému vyprazdňování. Proč tedy nadále zbytečně trpět, když máme možnost pro své zdraví něco udělat, a není to zas tak obtížný krok? Špaldová mouka cenou nikoho nezruinuje, ostatně její hodnota je mnohem vyšší, než kolik za ní zaplatíte v obchodě.