Ořechy, oříšky, kdo by je neměl rád? Ale mandle, ty jsou ještě na vyšším postu než všechny ořechy. Jejich chuť je opravdu luxusní a používají se v opravdu výjimečných situacích. Mohou být zkombinované jak se sladkou, tak slanou chutí. Na sladko se s mandlemi setkáme třeba jako s ozdobou na vánočním cukroví. Pochopitelně to nemůže být levná sada cukrátek z nějakého potravinového řetězce, tam opravdovou mandli neobjevíte.
Jsou to spíše mistrné kousky cukrářů, kteří si chtějí udržet svoji prestiž a dbají na kvalitu svých výrobků. Druhou možností jsou mandle slané. Většinou pražené a solené, skvěle se hodící jako doplněk vína, nebo na oslavy, kde chceme podtrhnout opravdu výjimečnou atmosféru a kromě tradičních chlebíčků naservírujeme i tuto pochutinu. Po tom jsou tu k běžné koupi mandle neloupané, jsou levnější, protože nejsou nijak upravené. Většina hospodyň je využije právě jako ozdobu svých reprezentativních kousků vánočního cukroví. Někdo se pokusí o jejich úpravu pomocí pražení, ale to už není tak jednoduché, chce to trochu cvik, aby vám mandličky nezhořkly. Pokud byste se přeci jen pokoušeli o tento způsob úpravy, nezapomeňte je spařit a oloupat.
No a třetí, velice delikatesní úprava je uzení mandlí. Tuto úpravu už sami v domácích podmínkách prostě nezvládnete, i když umíte vyudit kus bůčku, nebo věnec klobás. Mandle jsou přece jen tak malé, že je na žádný háček v udírně nezavěsíte, takže tato úprava je určena jen odborníkům. Máme pro vás uzené mandle Vesela-veverka, které si opravdu doma nepřipravíte, tak neváhejte a objednejte si. Je to opravdu pravá lahůdka na sváteční stůl a při oslavách ohromíte všechny návštěvy, protože s uzenými mandlemi se málokdo mohl setkat. Mandle nejen, že výborně chutnají, ale mají i skvělé výživové hodnoty, takže jsou opravdu skvělým a zdravým doplňkem naší stravy. Prostě zdravý a přitom chutný doplněk pohoštění, se kterým se jen tak často nesetkáte.